Przejdź do menu Przejdź do treści


Prof. Andrzej KUROPATNICKI, PhD (habilitatus)

 <br>Prof. Andrzej KUROPATNICKI, PhD (habilitatus)

Dean, Faculty of Humanities
Head, Research Team on the History and Culture of Celtic Countries
Senator

andrzej.kuropatnicki@up.krakow.pl

phone: +48 12 662 69 62 / +48 12 662 62 05

ul. Karmelicka 41

room: 310

http://andrzejkuropatnicki.weebly.com

ORCID: 0000-0001-9977-7431

publications:

http://bgbase.up.krakow.pl/

Position:

  • Professor of the Pedagogical University

 

Positions held in the Institute and the University:

  • Head, Research Team on the History and Culture of Celtic Countries,
  • Dean, Faculty of Humanities,
  • Senator.

 

Degrees:

  • 2013; D.Litt. (Hist.);
    Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie;
    Thesis: “Food and Drink in the Household of English Nobility in the Fifteenth and Sixteenth Centuries: Procurement, Preparation, Service and Consumption”;
    Reviewers: dr hab. prof. UMK Jarosław Dumanowski (UMK Toruń); Prof. dr hab. Andrzej Edmund Klonder (PAN Warszawa); Prof. dr hab. Edward Alfred Mierzwa (UJK Piotrków); dr hab. prof. UP Mariusz Misztal (UP Kraków).

 

  • 2003; Ph.D. (Hist.);
    Akademia Pedagogiczna w Krakowie;
    Thesis: “The Castel of Helth’ by Sir Thomas Elyot. A Sixteenth-Century Popular Medical Manual”;
    Supervisor: dr hab. prof. UP Mariusz Misztal;
    Reviewers: Prof. dr hab. Stanisław Grzybowski (UP Kraków), dr hab. Teresa Bela (UJ Kraków).

 

  • 1983; M.A. (Eng.);
    Uniwersytet Śląski w Katowicach;
    Thesis: “The Development of Approximative Systems in Teaching English Past Tenses”;
    Supervisor: Dr hab. Maria Wysocka;
    Reviewer: Prof. dr hab. Kazimierz Polański.

 

Main field of research:

  • History

 

Department:

  • Department of History and Culture of the English Speaking Countries

 

Research Interests:

  • food and culinary history,
  • early English and Irish cookery books,
  • history of material culture in England and Ireland,
  • social history of early modern period,
  • English noble household,
  • history of education in England,
  • history of medicine,
  • theory of humours,
  • history and application of natural products.

 

Teaching”

  • History of British Isles,
  • B.A. and M.A seminar.

 

Membership in Academic Societies:

  • American Association for the History of Medicine (since 2002)
  • Renaissance Society of America (since 2005)
  • Polish Association for Irish Studies (since 2019)

 

Membership of Boards of Scholarly Journals:

  • The European Journal of Food, Drink and Society

 

Selected visiting lectures:

  • 2014; Ireland, History Department, St Patrick’s College, Dublin 2018 – Spain, Universidad de La Laguna,
  • 2013; Spain, Escuela Universitaria de Magisterio, Universidad de Castilla La Mancha,
  • 2012; Spain, Departamento de Filologia Inglesa y Alemana, Universidad de Almeria,
  • 2012; Spain, Departamento de Filologia Inglesa (Literatura Inglesa Y Norteamericana), Universidad de Sevilla,
  • 2011; Spain, Departamento de Filoloxia Inglesa, Universidade de Santiago de Compostela,
  • 2008; United Kingdom, Institute of Education, University of London,
  • 2008; United Kingdom, Department of History and Archaeology, University of Chester,
  • 2007; Germany, Päedagogische Hochschule Freiburg,
  • 2006; Spain, Escuela Universitaria de Magisterio, Universidad de Castilla-La Mancha,
  • 2006; United Kingdom, Institute of Education, University of London,
  • 2005; Sweden, School of Education, Malmö University.

 

Main Publications:

Monografie:

 

Artykuły:

  • A. K. Kuropatnicki, “The Coronation Feast of James II of England: Tradition or Novelty?”, The Power of Taste. Europe at the Royal Table, red. A. Kuropatnicki, F. Parasecoli, J. Dumanowski. Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, Warszawa 2020, s. 83-109 [ISBN 978-83-66104-33-4]
  • A. K. Kuropatnicki, „Wczesna angielska książka kucharska jako źródło informacji historycznej”, Ab Occidente refurunt…..”Zachód doby nowożytnej w badaniach historyków polskich, red. M. Markiewicz, K. Kuras, R. Niedziela. Towarzystwo Wydawnicze „Historia Iagellonica”, Kraków 2018, s. 179-190 [ISBN 978-83-65080-78-3].
  • A. K. Kuropatnicki, “Przy stole szesnastowiecznej szlachty angielskiej. Modele spożycia żywności na podstawie ksiąg gospodarskich”, Dom, codzienność i święto. Przestrzeń domowa – ludzie i rzeczy, red. B. Popiołek, A. Chłosta-Sikorska, M. Gadocha. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego, Kraków, 2018, s. 75-89 [ISBN 978-83-8084-165-9]
  • A. Kuropatnicki, E. Szliszka, W. Król, „Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2013), doi:10.1155/2013/964149 [ISSN 1741‐427X]
  • A. Kuropatnicki. “Ale and Beer as Staple Drinks in Medieval and Early Modern England” Annales Univeritatis Pedagogicae Cracoviensis, Studia Anglica III, 2013 (136), 142-157.