Przejdź do menu Przejdź do treści

dr Marzena KEATING

dr Marzena KEATING

Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego

tel: +48 12 662 69 62

pok: 307

ORCID: 0000-0002-9125-8562

publikacje:

http://bgbase.up.krakow.pl/

Stanowisko:

  • Adiunkt badawczo-dydaktyczny

 

Pełnione funkcje w Instytucie i Uniwersytecie:

  • N/A

 

Stopnie naukowe

  • 2020; Doktora nauk humanistycznych (dyscyplina: nauki o kulturze i religii);
    Tytuł pracy: „Bain Sult as do Bhéile: w poszukiwaniu kultury kulinarnej Irlandczyków. Znaczenie jedzenia i praktyk żywieniowych w Irlandii w latach 1922-1973″;
    Promotor: prof. dr hab. Wojciech Burszta;
    Promotor pomocniczy: dr Aleksandra Drzał-Sierocka;
    Recenzenci: dr hab. Anna Horolets, Uniwersytet Warszawski, dr hab. Urszula Niewiadomska-Flis, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II.

 

  • 2010; Magister filologii angielskiej;
    Uniwersytet Opolski;
    Tytuł pracy: „The Stereotype of the Irish in British Popular Culture [Stereotyp Irlandczyka w Brytyjskiej Kulturze Popularnej]”;
    Promotor: prof. dr hab. Ryszard Wolny;
    Recenzent: dr hab. Andrzej Ciuk, prof. UO.

 

Dyscyplina naukowa:

  • Historia,
  • Nauki o Kulturze i Religii.

 

Katedra:

  • Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego

 

Zainteresowania badawcze:

  • kultura i historia Irlandii,
  • dziedzictwo kulinarne i historia żywienia,
  • teksty kulinarne jako źródło historyczne,
  • studia postkolonialne,
  • hiberno-angielski.

 

Prowadzone zajęcia:

  • Irlandia
  • Cywilizacja Wysp Brytyjskich,
  • Seminarium licencjackie,
  • Wykłady monograficzne,
  • Pisanie tekstów akademickich lub Edycja tekstu.

 

Członkostwo w Towarzystwach Naukowych:

  • 2023: Polskie Towarzystwo Badań Irlandystycznych  PAIS – Polish Association for Irish Studies
  • 2020; Postcolonial Studies Association.

 

Wybrane wykłady gościnne:

  • 2023 Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II

 

Najważniejsze publikacje:

Artykuły:

  • Keating, Marzena. 2023. “Beef Tea, Wine Whey or Calf’s Foot Jelly? Invalid and Convalescent Cookery in Twentieth-Century Ireland.” Estudios Irlandeses, 18 (March): 103-117. https://doi.org/10.24162/ei2023-11401.

  • Keating, Marzena, and Joanna Łapińska. 2023. “From Cookbooks to ASMR: Significance of Sound and Hearing in Culinary Recipes.” The Senses and Society, doi: 10.1080/17458927.2023.2181137.

  • Keating, Marzena. “‘The Aromas from the Kitchens of Our Childhood Remain When Many Other Things Are Forgotten’: Food Memories in Introductions to Irish Cookbooks.” Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio FF –Philologiae 40 (1): 83–95. https://doi.org/10.17951/ff.2022.40.1.83-95.

  • Keating, Marzena. 2022. “The Past, the Present and the Future: Time in Monica’s Kitchen.” Roczniki Humanistyczne 70 (11): 51-65. https://doi.org/10.18290/rh227011.4.

  • Keating, Marzena, and Máirtín Mac Con Iomaire. 2018. “Tradition and Novelty: Food Representations in Irish Women’s Magazines 1922-73.” Food, Culture and Society. 21(4): 488-504.