Przejdź do menu Przejdź do treści

dr hab.
Andrzej KUROPATNICKI

dr hab. <br>Andrzej KUROPATNICKI

Dziekan Wydziału Humanistycznego
senator

Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego

andrzej.kuropatnicki@up.krakow.pl

tel: +48 12 662 69 62 / +48 12 662 62 05

ul. Karmelicka 41

pok: 310

http://andrzejkuropatnicki.weebly.com

ORCID: 0000-0001-9977-7431

publikacje:

http://bgbase.up.krakow.pl/

Stanowisko:

  • Profesor Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej

 

Pełnione funkcje w Instytucie Uniwersytecie:

  • Kierownik Zespołu Badawczego Historii i Kultury Krajów Celtyckich,
  • Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych,
  • Senator

 

Stopnie naukowe:

  • 2013; Doktor habilitowany nauk humanistycznych;
    Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie;
    Tytuł pracy: „Food and Drink in the Household of English Nobility in the Fifteenth and Sixteenth Centuries: Procurement, Preparation, Service and Consumption”;
    Recenzenci: dr hab. prof. UMK Jarosław Dumanowski (UMK Toruń); Prof. dr hab. Andrzej Edmund Klonder (PAN Warszawa); Prof. dr hab. Edward Alfred Mierzwa (UJK Piotrków); dr hab. prof. UP Mariusz Misztal (UP Kraków);

 

  • 2003; Doktor nauk humanistycznych;
    Akademia Pedagogiczna w Krakowie;
    Tytuł pracy: „The Castel of Helth’ by Sir Thomas Elyot. A Sixteenth-Century Popular Medical Manual”;
    Promotor: dr hab. prof. UP Mariusz Misztal;
    Recenzenci: Prof. dr hab. Stanisław Grzybowski (UP Kraków), dr hab. Teresa Bela (UJ Kraków).

 

  • 1983; Magister filologii angielskiej;
    Uniwersytet Śląski w Katowicach;
    Tytuł pracy: „The Development of Approximative Systems in Teaching English Past Tenses”;
    Promotor: Dr hab. Maria Wysocka;
    Recenzent: Prof. dr hab. Kazimierz Polański.

 

Dyscyplina naukowa:

  • Historia

 

Katedra:

  • Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego

 

Zainteresowania badawcze:

  • historia wyżywienia,
  • wczesne angielski i irlandzkie książki kucharskie,
  • historia kultury materialnej w Anglii i Irlandii,
  • historia społeczna w czasach nowożytnych,
  • dwór szlachecki w Anglii,
  • historia edukacji w Anglii,
  • historia medycyny,
  • teoria humoralna,
  • historia i zastosowanie produktów naturalnych

 

Prowadzone zajęcia:

  • Historia Wysp Brytyjskich,
  • seminarium licencjackie oraz magisterskie.

 

Członkostwo w Towarzystwach Naukowych:

  • American Association for the History of Medicine (since 2002),
  • Renaissance Society of America (since 2005),
  • Polish Association for Irish Studies (since 2019).

 

Członkostwo w Radach Naukowych czasopism:

  • The European Journal of Food, Drink and Society

 

Wbrane wykłady gościnne:

  • 2014; Ireland, History Department, St Patrick’s College, Dublin 2018 – Spain, Universidad de La Laguna,
  • 2013; Spain, Escuela Universitaria de Magisterio, Universidad de Castilla La Mancha,
  • 2012; Spain, Departamento de Filologia Inglesa y Alemana, Universidad de Almeria,
  • 2012; Spain, Departamento de Filologia Inglesa (Literatura Inglesa Y Norteamericana), Universidad de Sevilla,
  • 2011; Spain, Departamento de Filoloxia Inglesa, Universidade de Santiago de Compostela,
  • 2008; United Kingdom, Institute of Education, University of London,
  • 2008; United Kingdom, Department of History and Archaeology, University of Chester,
  • 2007; Germany, Päedagogische Hochschule Freiburg,
  • 2006; Spain, Escuela Universitaria de Magisterio, Universidad de Castilla-La Mancha,
  • 2006; United Kingdom, Institute of Education, University of London,
  • 2005; Sweden, School of Education, Malmö University.

 

Najważniejsze publikacje:

Monographs:

 

Articles:

  • A. K. Kuropatnicki, “The Coronation Feast of James II of England: Tradition or Novelty?”, The Power of Taste. Europe at the Royal Table, red. A. Kuropatnicki, F. Parasecoli, J. Dumanowski. Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, Warszawa 2020, s. 83-109 [ISBN 978-83-66104-33-4]
  • A. K. Kuropatnicki, „Wczesna angielska książka kucharska jako źródło informacji historycznej”, Ab Occidente refurunt…..”Zachód doby nowożytnej w badaniach historyków polskich, red. M. Markiewicz, K. Kuras, R. Niedziela. Towarzystwo Wydawnicze „Historia Iagellonica”, Kraków 2018, s. 179-190 [ISBN 978-83-65080-78-3].
  • A. K. Kuropatnicki, “Przy stole szesnastowiecznej szlachty angielskiej. Modele spożycia żywności na podstawie ksiąg gospodarskich”, Dom, codzienność i święto. Przestrzeń domowa – ludzie i rzeczy, red. B. Popiołek, A. Chłosta-Sikorska, M. Gadocha. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego, Kraków, 2018, s. 75-89 [ISBN 978-83-8084-165-9]
  • A. Kuropatnicki, E. Szliszka, W. Król, „Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2013), doi:10.1155/2013/964149 [ISSN 1741‐427X]
  • A. Kuropatnicki. “Ale and Beer as Staple Drinks in Medieval and Early Modern England” Annales Univeritatis Pedagogicae Cracoviensis, Studia Anglica III, 2013 (136), 142-157.